Persberichten

STONAS ondersteunt Gambia Team NL

 

 


Aktie voor Gambia met v.l.n.r.Margreet Dekker (secretaris), Ite Visser (voorzitter Gambia team) en Barbera Out (penning meester Stonas) (Foto Hans de Wolff)

ASSENDELFT - In het Afrikaanse Gambia leeft de bevolking in armoede. Maar met een beetje hulp kunnen zij wel leren zichzelf te redden. Hulp die o.a. komt uit Assendelft waar Ite Visser en Margreet Dekker (respectievelijk voorzitter en secretaris) van de stichting Gambiateam NL, onlangs een cheque van 21.000 euro ontvingen uit handen van Barbara Out, penningmeester van STONAS (STichting ONtwikkelingshulp ASsendelft).


De stichting Gambiateam NL kwam in aanmerking voor een sponsoring doordat er aan de voorwaarden werd voldaan: een bestuurslid woont in Assendelft en het betreft een ontwikkelingsproject. 'Met kleinschalige projecten, die vaak veel effectiever en efficiënter zijn dan de grootschalige ontwikkelingshulp, krijgt de bevolking het stapje voor stapje beter. Zo krijgen vooral de kinderen in Gambia een toekomst' vertellen Ite en Margreet enthousiast. 'Gambia is één van de kleinste en armste landen van West-Afrika. Het is in feite niet meer dan een strook land langs de Gambiarivier. Zo'n 250 kilometer lang en slechts enkele tientallen kilometers breed. De bevolking leeft voornamelijk van de pindacultuur. Prijsschommelingen van pinda's en pindaproducten op de wereldmarkt maakt de Gambiaanse bevolking kwetsbaar.'

Zelfredzaamheid

Gelukkig is het toerisme in Gambia in ontwikkeling. En met de komst van toeristen uit Europa zijn er ook kleinschalige hulpprojecten op gang gekomen. Kleine, maar langjarige projecten die zijn gericht op zelfredzaamheid van de bevolking. Stichting Gambia Team.NL is één van die kleine organisaties die actief is in Gambia. Deze stichting helpt de bewoners van het plaatsje Berending zichzelf te ontwikkelen en te ontplooien. 'Een klein team Nederlandse vrijwilligers onderhoudt nauwe banden met de dorpsraad van Berending, Pallum (betekenis: vrienden). Samen realiseerden zij al een kraamkliniek, een kleuter- en lagere school, een sinaasappelplantage en andere projecten. De hele bevolking hielp bij de bouw en inrichting daarvan en nu wordt alles keurig bijgehouden. Het werd allemaal gerealiseerd met kleine, in Nederland ingezamelde budgetten. Niets werd verspild of over de balk gegooid en er bleef niets hangen aan welke strijkstok dan ook.'

Sponsors

Dankzij verschillende sponsors, waaronder de Wilde Ganzen en STONAS is de Upper Basic School tot stand gekomen. Deze is in december opgeleverd. Nu wordt nog aan de verdere inrichting van de school gewerkt. Met de komst van de Upper Basic School is de huisvesting voor onderwijs aan kinderen t/m 15 jaar gereed in het dorp Berending. Margreet Dekker gaat in de voorjaarsvakantie bekijken hoe de school is geworden. Onlangs zijn dankzij wederom een prachtige donatie van STONAS (21.000 euro) de bouwactiviteiten gestart voor het vervolgproject, een Studyhall. Met deze Studyhall wordt aan de wensen van het dorp tegemoet gekomen.

Tweets

Inloggen