Persberichten

Veiling uniek stuk voor Stonas

Op 23 maart wordt tijdens de Stonas veiling in het Wapen van Assendelft een onlangs ontdekt kunstwerk van de Westzaanse kunstenaars Willem en Chris Jansen tegen het hoogste bod verkocht.

Op de foto gemaakt voor Dorpsstraat 525 vlnr. Ron Roem van de stichting Willem Jansen, Joop Helmerhorst van HGA en Rene Kemna (Stonas)

Het betreft een paneel met aan één zijde een tekening gemaakt door Chris Jansen uit 1953. Afgebeeld is de voormalige boerderij van Veenboer, Dorpsstraat 525. Dit was een monumentale vaarboerderij. Het pand is gesloopt in 1988. Nu staat er het huis van de familie Vrouwe. Op de tekening zie je nog oude details, zoals het melkspoelhuisje en de wegsloot. De sloot is kort daarna gedempt.

Het werk is in opdracht gemaakt want de Jansens waren ‘broodkunstenaars’. De gelegenheid was het 12½-jarig huwelijk van de Assendelftse gemeentesecretaris Sernee. Dit is te lezen op het tweede kunstwerk op de achterkant van het paneel. Dit is een oorkonde gemaakt naar een ontwerp van een lamp door vader Willem Jansen. Hierop staan o.a. de handtekeningen van leden van de Assendelftse gemeenteraad uit 1953. Duidelijk herkenbaar is de handtekening van burgemeester de Boer. Deskundige Joop Helmerhorst van het Historisch Genootschap Assendelft (HGA) is bezig met het ontcijferen van de handtekeningen op de oorkonde. Dat is een hele klus want het zijn er twaalf en niet iedereen heeft een duidelijke handtekening.

Rene Kemna (voorzitter van Stonas) hoopt op een hoge opbrengst tijdens de veiling op zaterdag 23 maart in het Wapen van Assendelft.

Tweets

Inloggen